Hello ladies.
A trecut ceva vreme de cand nu am mai postat o reteta de
gatit, iar astazi imi iau revansa si voi posta nu una, ci cinci retete. Acum
cateva zile, vorbeam cu voi pe Facebook despre ce va pune fiecare pe masa
pentru aceasta sarbatoare si, pentru ca v-a placut meniul meu si m-ati rugat sa
va dau cateva retete, acum va respect dorinta.
Asa ca astazi o sa va arat cum fac eu friptura de porc in
vin rosu, salata de ciuperci cu castraveti murati, cartofi in unt cu marar, chec
cu gem si ciocolata si placinta cu mere. La mine, carnea de porc inlocuieste
mielul, pe care nu-l suport, iar checul “joaca” rol de cozonac, pe care nu ma
pricep sa-l fac. Placinta cu mere este unul dintre deserturile mele preferate,
insa nu ma pricep deloc cand vine vorba de facut coca. Din fericire, am gasit o
reteta mult mai simpla si niciodata nu am dat gres cu ea. Iar cartofii in unt
cu marar sunt o alternativa delicioasa si mai sanatoasa pentru cartofii
prajiti.
Toate bucatele sunt foarte simplu de facut, extrem de
delicioase si nici nu trebuie sa fiti experte in bucatarie pentru a le gati.
Din pacate, astazi nu voi putea pune poze deoarece nu am
apucat sa fac niciunul dintre felurile de mai sus. Insa dupa ce voi termina cu
gatitul, cel mai probabil maine, voi atasa la aceasta postare cateva poze cu
“produsul final”.
Iata retetele:
1. Friptura de porc in vin rosu, la cuptor:
Ce va trebuie:
-
o bucata mare de muschi de porc – puteti inlocui carnea
cu miel, curcan, vita sau pui.
-
500- 750 ml de vin rosu
-
3-4 catei de usturoi pentru impanat carnea
-
mirodenii si verdeturi: sare, piper, oregano, paprika,
rozmarin, tarhon, marar, patrunjel. Nu este obligatoriu sa le puneti pe toate,
puteti adauga mirodeniile tinand cont de preferintele voastre. Eu doar va
prezint ce folosesc eu.
-
Optional, pentru sos: usturoi, ceapa, morcov, telina,
pasta de tomate.
Cum procedati?
Dati drumul la cuptor cu jumatate de ora inainte de a baga
friptura la cuptor, la circa 200 de garde.
In acest timp, spalati carnea, apoi taiati cateii de usturoi
feliute. Folosind un cutit, faceti mici “buzunarase” in carne, in care veti
introduce feliile de usturoi, apoi puneti carnea in tava sau in vasul de yena
in care vreti sa o gatiti.
ATENTIE: Nu sarati carnea, deoarece isi va pierde din
fragezime, intarindu-se.
In tava/vasul unde ati pus carnea, turnati intreaga
cantitate de vin si adaugati aproximativ o cana cu apa. In acest lichid veti
pune mirodeniile prezentate mai sus, sau cele pe care le doriti voi. Folosind o
lingura, amestecati usor, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda.
De obicei, eu nu pun legume la aceasta friptura insa, daca
doriti, puteti adauga legumele de mai sus inainte de a baga carnea la cuptor.
De asemenea, daca vreti sa obtineti un sos mai consistent, puteti pune 1-2
linguri de pasta de tomate in vin, insa numai dupa ce friptura a stat deja
30-60 de minute la cuptor.
Dupa ce ati pregatit carnea, sosul din vin cu mirodenii si
ati pus si legumele (optional, dupa cum am zis), puteti da tava la cuptor. In
principiu, lasa cuptorul 30 de minute la 200 de grade, apoi coborati
temperatura la 160-175 de grade. Totusi, trebuie sa adaptati temperatura la
puterea de coacere a cuptorului vostru, cifrele pe care vi le-am dat mai sus
sunt aproximative.
Lasati friptura la cuptor pret de o ora si jumatate – doua,
timp in care o veti stropi mereu cu vinul din tava si o veti intoarce din cand
in cand, pentru a se rumeni uniform.
In timp ce sta la cuptor, veti observa ca are o culoare
inchisa la suprafata, insa nu va speriati, este doar din cauza vinului.
La final, friptura va fi suculenta si frageda, ideala pentru
a fi consumata atat cu sandvisuri, cat si ca fel principal.
2. Cartofi in unt cu marar:
Ce va trebuie:
-
circa un kilogram de cartofi
-
30-40 grame de unt
-
Mirodenii: sare, piper, paprika etc.
-
o mana de marar, proaspat sau uscat.
Cum procedati:
Curatati cartofii (spun asta pentru ca am mai auzit/vazut
persoane care gatesc cartofii in coaja o_O), apoi ii taiati, dupa bunul plac,
felii, cubulete sau pai. Intr-o cratita incinsa, puneti untul si, dupa ce s-a
topit, adaugati cartofii. Presarati deasupra lor toate mirodeniile, apoi lasati
cartofii sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand, pana capata o frumoasa
culoare aurie. Dupa ce s-au “aurit”, adaugati mararul, amestecati din nou si
mai lasati pe foc 3-5 minute.
Optional, dupa ce ati adaugat mararul, puteti da cratita la
cuptorul incins timp de 5-10 minute, astfel incat cartofii sa prinda o usoarea
crusta deasupra si sa fie putin crocanti.
3. Salata de ciuperci cu castraveti murati:
Ce va trebuie:
-
4 conserve de ciuperci
-
5-6 castraveti murati - puteti adauga mai multi, in
functie de cat de acra vreti sa fie salata
-
circa 4-5 catei de usturoi – puteti creste sau scadea
numarul lor, in functie de cat de iute vreti sa fie salata
-
2-3 linguri de maioneza – preferabil sa fie facuta in
casa, salata va avea un gust mult mai bun
-
sare, piper (acesta e optional)
Cum procedati:
Tocati marunt ciupercile si castravetii murati – eu folosesc
robotul pentru a face asta, imi salveaza foarte mult timp. Stoarceti-i cu
putere, pentru a scoate cat mai mult lichid din ei, apoi puneti-i intr-un
castron. Zdrobiti cateii de usturoi, puneti-i peste ciuperci si castraveti,
apoi adaugati sarea si piperul. La final, adaugati maioneza si amestecati pana
cand obtineti o compozitie omogena.
Va recomand sa mancati aceasta salata cu paine prajita, va
fi si mai delicioasa.
4.Chec cu gem si ciocolata:
Ce va trebuie:
-
doua oua mari
-
120 grame de faina
-
100 grame unt / ulei
-
100 ml smantana / lapte
-
100 grame zahar tos
-
15 ml rom
-
o lingurita cu varf praf de copt
-
un plic zahar vanilat
-
un praf de sare
-
una-doua linguri gem de visine, sau orice alt gem va
place voua
-
o ciocolata simpla sau oricare va place voua
Cum procedati:
Dati drumul cuptorului, la 200 de grade, cu o jumatate de
ora inainte de a da checul la copt. Apoi ungeti cu margarina forma in care
faceti checul si tapetati-o cu faina.
Cerneti faina printr-o sita inoxidabila, apoi adaugati in ea
praful de copt, sarea si zaharul vanilat si amestecati.
Separati albusurile de galbenusuri.
Daca gemul nu are sirop, se va taia bucatele si se va pune
in faina. Daca are sirop, il veti pune odata cu untul.
Zdrobiti ciocolata cat de marunt puteti.
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul tos si
romul si se bat mai departe, pana cand se intaresc din nou. Adaugati galbenusurile,
untul moale (dar rece) sau uleiul, smantana sau laptele si gemul, daca are
sirop si nu l-ati pus in faina, apoi amestecati din nou, usor, pana cand se
omogenizeaza totul. Adaugati faina si amestecati usor cu telul, prin
rasturnare, de cateva ori, pana cand se incorporeaza toata. Acum puteti adauga
bucatelele de ciocolata. Turnati compozitia in forma si dati la cuptor.
Timpul si temperatura de coacere variaza in functie de
cuptorul fiecaruia dar, in principiu, trebuie sa tineti checul 30-40 de minute,
la 150-160 de grade. Nu deschideti usa de la cuptor timp de 20 de minute.
5.Placinta cu mere – varianta simpla, cu praf de copt
Ce va trebuie:
Pentru aluat:
-
750 grame de faina
-
250 grame unt / margarina
-
250 ml iaurt / smantana
-
100 grame de zahar
-
Doua oua intregi si un galbenus
-
Un praf de sare
-
Un plic cu praf de copt
Pentru umplutura:
-
1 ½ kg de mere
-
gris sau pesmet (adaugat dupa ochi)
-
150-200 grame de zahar
-
scortisoara
-
rom/vanilie
-
1-2 plicuri cu zahar vanilat
-
nuca – optional
-
20 grame unt
Cum procedati:
Merele se rad prin razatoare cu gauri mari, apoi le puneti
intr-o cratita incinsa, unde ati topit untul. Adaugati zaharul, pesmetul,
scortisoara si/sau nuca, romul, vanilia si zaharul vanilat si amestecati.
Lasati merele pe foc pana cand se vor inmuia, dar nu flescai, si pana cand
capata o culoare usor aurie. Luati cratita de pe foc si lasati merele sa se
raceasca. In acest timp, vom pregati aluatul.
Intr-un castron, frecati zaharul cu grasimea moale, pe care
o adaugati putin cate putin. Puneti galbenusul si ouale intregi,
smantana/iaurtul si sarea, apoi amestecati usor. Adaugati faina pe care ati
amestecat-o dinainte cu praful de copt si amestecati din nou, fara a framanta.
Dati aluatul la rece pentru 20-25 de minute.
Dupa ce timpul a trecut, scoateti aluatul din frigider si
taiati-l in doua. Jumatate din el il intindeti astfel incat sa aiba
dimensiunile tavii in care veti face placinta. Puneti foaia de placinta in tava
si adaugati intreaga umplutura de mere. Intindeti cu facaletul cealalta
jumatate de aluat si puneti-o deasupra merelor. Bateti un galbenus bine-bine
apoi, cu o pensula, ungeti foaia de deasupra. Astfel, placinta va capata o
culoare aurie, frumoasa.
Dati tava la cuptor preincalzit, la foc mijcloiu, si o
lasati acolo circa 40-50 de minute. Nu se deschide cuptorul 30 de minute, apoi
puteti reduce focul putin, daca rumeneste prea tare cuptorul vostru.
Foaia de placinta va fi crocanta, dar moale in acelasi timp,
ideala pentru a fi mancata impreuna cu un pahar de lapte batut.
Sper ca v-au placut retetele mele si, daca doriti, puteti
sa-mi lasati retetele voastre in sectiunea comentarii de mai jos. Promit sa pun poze cu toate bucatele de mai sus imediat ce le voi fi preparat si eu.
Va urez spor la gatit si sa va iasa toate retetele pe care
le incercati exact asa cum va doriti.
Va pup si fti frumoase
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu