vineri, 13 aprilie 2012

Bucate de Pasti - Cinci idei si retete


     Hello ladies.
     A trecut ceva vreme de cand nu am mai postat o reteta de gatit, iar astazi imi iau revansa si voi posta nu una, ci cinci retete. Acum cateva zile, vorbeam cu voi pe Facebook despre ce va pune fiecare pe masa pentru aceasta sarbatoare si, pentru ca v-a placut meniul meu si m-ati rugat sa va dau cateva retete, acum va respect dorinta.
     Asa ca astazi o sa va arat cum fac eu friptura de porc in vin rosu, salata de ciuperci cu castraveti murati, cartofi in unt cu marar, chec cu gem si ciocolata si placinta cu mere. La mine, carnea de porc inlocuieste mielul, pe care nu-l suport, iar checul “joaca” rol de cozonac, pe care nu ma pricep sa-l fac. Placinta cu mere este unul dintre deserturile mele preferate, insa nu ma pricep deloc cand vine vorba de facut coca. Din fericire, am gasit o reteta mult mai simpla si niciodata nu am dat gres cu ea. Iar cartofii in unt cu marar sunt o alternativa delicioasa si mai sanatoasa pentru cartofii prajiti.
     Toate bucatele sunt foarte simplu de facut, extrem de delicioase si nici nu trebuie sa fiti experte in bucatarie pentru a le gati.
     Din pacate, astazi nu voi putea pune poze deoarece nu am apucat sa fac niciunul dintre felurile de mai sus. Insa dupa ce voi termina cu gatitul, cel mai probabil maine, voi atasa la aceasta postare cateva poze cu “produsul final”.
     Iata retetele:


              1. Friptura de porc in vin rosu, la cuptor:

             Ce va trebuie:
-         o bucata mare de muschi de porc – puteti inlocui carnea cu miel, curcan, vita sau pui.
-         500- 750 ml de vin rosu
-         3-4 catei de usturoi pentru impanat carnea
-         mirodenii si verdeturi: sare, piper, oregano, paprika, rozmarin, tarhon, marar, patrunjel. Nu este obligatoriu sa le puneti pe toate, puteti adauga mirodeniile tinand cont de preferintele voastre. Eu doar va prezint ce folosesc eu.
-         Optional, pentru sos: usturoi, ceapa, morcov, telina, pasta de tomate.


           Cum procedati?
     Dati drumul la cuptor cu jumatate de ora inainte de a baga friptura la cuptor, la circa 200 de garde.
     In acest timp, spalati carnea, apoi taiati cateii de usturoi feliute. Folosind un cutit, faceti mici “buzunarase” in carne, in care veti introduce feliile de usturoi, apoi puneti carnea in tava sau in vasul de yena in care vreti sa o gatiti.

ATENTIE: Nu sarati carnea, deoarece isi va pierde din fragezime, intarindu-se.

     In tava/vasul unde ati pus carnea, turnati intreaga cantitate de vin si adaugati aproximativ o cana cu apa. In acest lichid veti pune mirodeniile prezentate mai sus, sau cele pe care le doriti voi. Folosind o lingura, amestecati usor, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda.
     De obicei, eu nu pun legume la aceasta friptura insa, daca doriti, puteti adauga legumele de mai sus inainte de a baga carnea la cuptor. De asemenea, daca vreti sa obtineti un sos mai consistent, puteti pune 1-2 linguri de pasta de tomate in vin, insa numai dupa ce friptura a stat deja 30-60 de minute la cuptor.

     Dupa ce ati pregatit carnea, sosul din vin cu mirodenii si ati pus si legumele (optional, dupa cum am zis), puteti da tava la cuptor. In principiu, lasa cuptorul 30 de minute la 200 de grade, apoi coborati temperatura la 160-175 de grade. Totusi, trebuie sa adaptati temperatura la puterea de coacere a cuptorului vostru, cifrele pe care vi le-am dat mai sus sunt aproximative.
     Lasati friptura la cuptor pret de o ora si jumatate – doua, timp in care o veti stropi mereu cu vinul din tava si o veti intoarce din cand in cand, pentru a se rumeni uniform.
In timp ce sta la cuptor, veti observa ca are o culoare inchisa la suprafata, insa nu va speriati, este doar din cauza vinului.
     La final, friptura va fi suculenta si frageda, ideala pentru a fi consumata atat cu sandvisuri, cat si ca fel principal.




                          2. Cartofi in unt cu marar:

           Ce va trebuie:
-         circa un kilogram de cartofi
-         30-40 grame de unt
-         Mirodenii: sare, piper, paprika etc.
-         o mana de marar, proaspat sau uscat.


        Cum procedati:
     Curatati cartofii (spun asta pentru ca am mai auzit/vazut persoane care gatesc cartofii in coaja o_O), apoi ii taiati, dupa bunul plac, felii, cubulete sau pai. Intr-o cratita incinsa, puneti untul si, dupa ce s-a topit, adaugati cartofii. Presarati deasupra lor toate mirodeniile, apoi lasati cartofii sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand, pana capata o frumoasa culoare aurie. Dupa ce s-au “aurit”, adaugati mararul, amestecati din nou si mai lasati pe foc 3-5 minute.
     Optional, dupa ce ati adaugat mararul, puteti da cratita la cuptorul incins timp de 5-10 minute, astfel incat cartofii sa prinda o usoarea crusta deasupra si sa fie putin crocanti.




             3. Salata de ciuperci cu castraveti murati:

            Ce va trebuie:
-         4 conserve de ciuperci
-         5-6 castraveti murati - puteti adauga mai multi, in functie de cat de acra vreti sa fie salata
-         circa 4-5 catei de usturoi – puteti creste sau scadea numarul lor, in functie de cat de iute vreti sa fie salata
-         2-3 linguri de maioneza – preferabil sa fie facuta in casa, salata va avea un gust mult mai bun
-         sare, piper (acesta e optional)


            Cum procedati:
     Tocati marunt ciupercile si castravetii murati – eu folosesc robotul pentru a face asta, imi salveaza foarte mult timp. Stoarceti-i cu putere, pentru a scoate cat mai mult lichid din ei, apoi puneti-i intr-un castron. Zdrobiti cateii de usturoi, puneti-i peste ciuperci si castraveti, apoi adaugati sarea si piperul. La final, adaugati maioneza si amestecati pana cand obtineti o compozitie omogena.
     Va recomand sa mancati aceasta salata cu paine prajita, va fi si mai delicioasa.




                             4.Chec cu gem si ciocolata:

            Ce va trebuie:
-         doua oua mari
-         120 grame de faina
-         100 grame unt / ulei
-         100 ml smantana / lapte
-         100 grame zahar tos
-         15 ml rom
-         o lingurita cu varf praf de copt
-         un plic zahar vanilat
-         un praf de sare
-         una-doua linguri gem de visine, sau orice alt gem va place voua
-         o ciocolata simpla sau oricare va place voua


            Cum procedati:
     Dati drumul cuptorului, la 200 de grade, cu o jumatate de ora inainte de a da checul la copt. Apoi ungeti cu margarina forma in care faceti checul si tapetati-o cu faina.
     Cerneti faina printr-o sita inoxidabila, apoi adaugati in ea praful de copt, sarea si zaharul vanilat si amestecati.
     Separati albusurile de galbenusuri.
     Daca gemul nu are sirop, se va taia bucatele si se va pune in faina. Daca are sirop, il veti pune odata cu untul.
    Zdrobiti ciocolata cat de marunt puteti.

     Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul tos si romul si se bat mai departe, pana cand se intaresc din nou. Adaugati galbenusurile, untul moale (dar rece) sau uleiul, smantana sau laptele si gemul, daca are sirop si nu l-ati pus in faina, apoi amestecati din nou, usor, pana cand se omogenizeaza totul. Adaugati faina si amestecati usor cu telul, prin rasturnare, de cateva ori, pana cand se incorporeaza toata. Acum puteti adauga bucatelele de ciocolata. Turnati compozitia in forma si dati la cuptor.
    Timpul si temperatura de coacere variaza in functie de cuptorul fiecaruia dar, in principiu, trebuie sa tineti checul 30-40 de minute, la 150-160 de grade. Nu deschideti usa de la cuptor timp de 20 de minute.




          5.Placinta cu mere – varianta simpla, cu praf de copt

         Ce va trebuie:

         Pentru aluat:
-         750 grame de faina
-         250 grame unt / margarina
-         250 ml iaurt / smantana
-         100 grame de zahar
-         Doua oua intregi si un galbenus
-         Un praf de sare
-         Un plic cu praf de copt


              Pentru umplutura:
-         1 ½ kg de mere
-         gris sau pesmet (adaugat dupa ochi)
-         150-200 grame de zahar
-         scortisoara
-         rom/vanilie
-         1-2 plicuri cu zahar vanilat
-         nuca – optional
-         20 grame unt

         
             Cum procedati:
     Merele se rad prin razatoare cu gauri mari, apoi le puneti intr-o cratita incinsa, unde ati topit untul. Adaugati zaharul, pesmetul, scortisoara si/sau nuca, romul, vanilia si zaharul vanilat si amestecati. Lasati merele pe foc pana cand se vor inmuia, dar nu flescai, si pana cand capata o culoare usor aurie. Luati cratita de pe foc si lasati merele sa se raceasca. In acest timp, vom pregati aluatul.

     Intr-un castron, frecati zaharul cu grasimea moale, pe care o adaugati putin cate putin. Puneti galbenusul si ouale intregi, smantana/iaurtul si sarea, apoi amestecati usor. Adaugati faina pe care ati amestecat-o dinainte cu praful de copt si amestecati din nou, fara a framanta. Dati aluatul la rece pentru 20-25 de minute.
     Dupa ce timpul a trecut, scoateti aluatul din frigider si taiati-l in doua. Jumatate din el il intindeti astfel incat sa aiba dimensiunile tavii in care veti face placinta. Puneti foaia de placinta in tava si adaugati intreaga umplutura de mere. Intindeti cu facaletul cealalta jumatate de aluat si puneti-o deasupra merelor. Bateti un galbenus bine-bine apoi, cu o pensula, ungeti foaia de deasupra. Astfel, placinta va capata o culoare aurie, frumoasa.
     Dati tava la cuptor preincalzit, la foc mijcloiu, si o lasati acolo circa 40-50 de minute. Nu se deschide cuptorul 30 de minute, apoi puteti reduce focul putin, daca rumeneste prea tare cuptorul vostru.
     Foaia de placinta va fi crocanta, dar moale in acelasi timp, ideala pentru a fi mancata impreuna cu un pahar de lapte batut.


     Sper ca v-au placut retetele mele si, daca doriti, puteti sa-mi lasati retetele voastre in sectiunea comentarii de mai jos. Promit sa pun poze cu toate bucatele de mai sus imediat ce le voi fi preparat si eu.
     Va urez spor la gatit si sa va iasa toate retetele pe care le incercati exact asa cum va doriti.


                      Va pup si fti frumoase

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...